2012. január 20., péntek

A csodálatos spirulina


A spirulina jelentős szerepet játszik az immunerősítésben. Rendkívül hatékony, étvágycsökkentő hatása van. 

Az inzulinszint normalizálásában is jelentős szerepet játszik. Mintegy 4000 hatóanyaga által, - amelyek közül is említést érdemel a magas ásványi anyag, omega-3 zsírsav, Gamma-linolsav (GLA), fehérje és klorofill tartalma - minden túlzás nélkül elmondható, hogy Földünk talán legértékesebb tápláléka. 

De amiben szinte teljesen verhetetlen, az a Spirulina alga immunerősítő hatása. Hiszen a Spirulina kiváló vírusellenes hatással is rendelkezik, tudományos kísérletek igazolják, hogy a herpesz-, influenza- és a HIV-vírusok terjedését is jelentős mértékben gátolhatja.

  • Normalizálja a bélflórát, antibakteriális hatással bír.
  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.
  • Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.
  • Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását.
  • Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.
  • Segíti a szervezet pH-ját lúgossá tenni.
  • Könnyen emészthető, természetes vas forrás!
  • Természetes vitaminforrás!
  • Vérképző és vitalitásnövelő.
  • Méregtelenít.
  • Csökkenti az étvágyat.
  • Segíti az emésztést.
  • Lúgosítva segíti a fogyást.
  • Összetevői kedvezően befolyásolják az étvágytalan gyerekek növekedését.
Spirulina - mikroszkopikus vízinövény, több mint 500 millió éve terem a földön, az emberi szervezet számára rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza.

 A WHO adatai szerint a spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél vagy orvosi készítménynél. A NASA űrutazások alkalmával is használja, mivel koncentrált formában tartalmaz sokféle vitamint és nyomelemet.

A spirulina a legértékesebb táplálék az emberi szervezet számára. 1 grammja egyenértékű 1 kg zöldség tápértékével.

A spirulinának nevezett alga több mint 100 éltető anyagot tartalmaz. A Rákos és Kardiovaszkuláris Betegségek Osakai Központjának kutatói megerősítették, hogy a spirulina kivonat szedése pozitív hatással lehet a szervezetben a rák ellen harcoló immunsejtek képződésére. 

Állatokon végzett, illetve egyéb kutatások bizonyították évtizedeken át a spirulina immunrendszer-aktiváló hatásait. 


Ez utóbbi tanulmány szerint a spirulina egy meleg vizes kivonatának szájon át történő szedése elősegítette az immunrendszer számára, hogy a természetes pusztítóknak (natural killer 8211; NK) nevezett falósejteket állítson elő, amelyek a rák ellen küzdő immunsejtek.

A spirulina különösen hasznos a következő esetekben:
  • Azoknak az emberek, akiknek rossz az emésztésük vagy a felszívódás az emésztőrendszerükből. Ezek a mikroalgák igen könnyen emésztődnek és jól szívódnak fel.
  • Emberek gyenge vitalitással és vérszegénységgel.
  • Akik sok állati fehérjét fogyasztanak. A mikroalga proteinje ezekkel szemben könnyen emészthető és messze egészségesebb amiatt, hogy egyensúlyban tartalmazza az ásványi-anyagok nagy választékát.
  • Azoknál, akik sok finomított és előre gyártott élelmiszert esznek.
  • Azoknak az embereknek, akik rendszeresen szednek gyógyszereket.
  • A Spirulina védi a veséket és a májat.
  • Különösen ajánlott azoknak, akik el vannak hízva vagy túlsúlyosak. Az étkezések előtt elfogyasztott 2-3 gramm Spirulina megfigyelések szerint hozzájárul az étvágy és a testsúly csökkentéséhez.
  • Azoknak, akik fizikai terhelésnek vannak kitéve és/vagy testépítő gyakorlatokat végeznek rendszeresen.
  • Akik úgy érzik, hogy lecsökkent az energia szintjük, könnyen fáradnak és lehangoltak emiatt.
Természetes forrás

A Spirulina termékek fogyasztása tehát sokkal inkább javasolható, mint a manapság oly népszerű pezsgőtablettáké ill. ásványi anyag- és nyomelem-készítményeké, amelyek szervetlen formában tartalmazzák az összetevőket, ennélfogva felszívódásuk csak nagyon alacsony hatásfokkal történik meg. 

A tenyésztésre használt tápoldat összetételének célszerű módosításával a Spirulina platensis-t jelentős mértékben lehet dúsítani mikroelemekkel (cink, szelén, jód stb.) és vitaminokkal (A, C, E-vitamin), így a kedvező táplálkozás-élettani hatások tovább fokozhatók. A nyomelemekkel történő dúsítás egyébként egy másik mikroorganizmus-csoportnál, az élesztőgombáknál széles körben alkalmazott, nagyon kedvelt eljárás.

 Csakhogy az élesztők viszonylag vastag, cellulózból felépülő sejtfallal rendelkeznek, ami az emberi szervezet számára emészthetetlen, így a mikroelemek hozzáférhetősége is kérdéses. Ezzel szemben a cianobaktériumok sejtfala tökéletesen emészthető. Ráadásul a Spirulina nukleinsav-tartalma is csak negyede-ötöde az élesztőgombákénak. Ez azért nem mellékes körülmény, mert a nukleinsavak lebontása során húgysav keletkezik, ami vesekőképződéssel, köszvény kialakulásával járhat.

A Spirulina nemcsak az emberi szervezetre, de pl. a joghurt, vagy a probiotikus savanyú tejtermékek gyártásához felhasznált tejsavbaktériumokra is igen kedvező hatással van azáltal, hogy serkenti szaporodási sebességüket és savtermelési aktivitásukat. Tehát azon túlmenően, hogy - összetételéből adódóan - még értékesebb táplálékká varázsolja az amúgy is becses táplálkozás-élettani tulajdonságokkal rendelkező savanyú tejtermékeket, ahhoz is hozzájárul, hogy a tejsavbaktériumok és a bifidobaktériumok élősejtszáma magas értéket érjen el, és a tárolási idő alatt hosszan ezen a magas szinten maradjon.


                                                                                                                             (Forrás: Nagy Gábor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése